Tocmai ai luat masa de prânz și primul lucru la care te gândești acum este un pui de somn. Situația se „agravează” în câteva ore, astfel că pe la amiază îți vine să-ți lași capul pe tastatură și să dormi.
Multe persoane se plâng că după ce mănâncă se simt obosite în loc să fie energizate, cum s-ar aștepta după masă. Într-adevăr, sunt câteva cauze care fac ca prânzul să te trimită mai degrabă la culcare.
Digestia
Digestia în sine pune în mișcare multe mecanisme din organism, pe lângă a transforma hrana în energie. Insulina, hormonul secretat de pancreas pentru a controla nivelul glicemiei din sânge, influențează într-o mare măsură nivelul de energie după ce mănânci, mai ales dacă alegi și un desert consistent. Nivelul de insulină crește pentru a ține sub control glicemia, iar la final acesta scade, ceea ce îi poate face pe unii oameni să se simtă obosiți.
Pentru a evita această pierdere de energie, se recomandă o combinație de carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și proteine slabe la fiecare masă. Nu uita de fibre. Evită alimentele bogate în grăsimi saturate, foarte procesate. Mișcarea zilnică, somnul și hidratarea completează echipa unei digestii bune.
Ieși la o plimbare lejeră după ce ai mâncat, pentru o digestie bună și expunerea la lumină naturală, care te poate ajuta să combați somnul de la prânz. Dacă ai o sensibilitate la cofeină, nu bea cafea sau ceai după amiaza deoarece îți va fi greu să te odihnești apoi noaptea. În schimb, asigură-te că bei suficientă apă – deshidratarea poate produce oboseală.
Alcoolul
Dacă ai băut o bere sau un pahar de vin, alcoolul s-ar putea să fie cauza oboselii după masă, deoarece acesta are efect sedativ. Evită alcoolul la masa de prânz sau consumă-l într-o cantitate rezonabilă.
Porția foarte mare
Uneori, oboseala după masă nu are neapărat legătură cu ce mănânci, ci cu cât mănânci. Aceasta deoarece cu cât mai mare a fost cantitatea de alimente, cu atât mai multă energie va depune organismul să o proceseze. Ca soluție, alege să mănânci porții mai mici decât de obicei la prânz și adaugă o gustare bogată în proteine (iaurt, brânză, ou) dacă ți se face foame până la cină.
Alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați
Un studiu a analizat somnolența indusă de o masă cu multe grăsimi și puțini carbohidrați vs. o masă cu puține grăsimi și mulți carbohidrați. Subiecții s-au simțit mai somnoroși la 2-3 ore după masa cu conținut ridicat de grăsimi, decât după masa cu mulți carbohidrați.
Dacă alimentele consumate la masă au fost calorice și bogate în grăsimi și cabohidrați, are loc o creștere a nivelului de colecistokinină, hormon responsabil de stimularea digestiei grăsimilor, iar aceasta dă o senzație de somnolență.
Alimentele bogate în triptofan
Unii cercetători consideră că oboseala după masă este cauzată de producția crescută de serotonină, hormon care joacă un rol în reglarea stării de spirit și a ciclurilor de somn. La producția de serotonină contribuie triptofanul, aminoacid întâlnit în alimente bogate în proteine, ca somon, pui, ouă, lapte, semințe, brânzeturi, soia. Totuși, efectele în acest caz nu sunt foarte puternice.
Obiceiurile de somn
Dacă nu te-ai odihnit bine noaptea, nu e surprinzător că ți se face somn în miezul zilei, mai ales după ce ai mâncat și deci te simți mai relaxat(ă). Asigură-te așadar că ai un program regulat de dormit și o calitate ridicată a somnului pe timp de noapte. O repriză scurtă de somn la prânz (power-nap) te poate ajuta să-ți dai un restart mental și fizic, însă e important să nu fie mai mult de 10-20 de minute, pentru că altfel s-ar putea să te trezești mai amețit(ă) și nici nu te vei mai odihni bine noaptea.
Unele teorii susțin că oboseala după masa de prânz este cauzată de ritmul circadian, iar aceasta este normală și se corelează cu diferitele niveluri de somnolență, atenție și vigilență de pe parcursul celor 24 de ore.
Intoleranțele alimentare sau alte boli
De obicei, intoleranțele alimentare sunt asociate cu simptome inconfortabile și puternice, cum ar fi crampele sau diareea. Totuși, o intoleranță sau o alergie de care nu ești conștient(ă), te poate face să te simți foarte obosit(ă) și chiar să ai dureri de cap după o masă unde ai mâncat alimente la care ai o anumită sensibilitate.
Diabetul sau anemia sunt alte boli care pot da o senzația de oboseală puternică după ce ai mâncat.
Surse: prevention.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com