Legătura dintre alcool și slăbit

Legătura dintre alcool și slăbit

Când vrei să slăbești, te gândești mai mult la ce ar fi bine să mănânci și mai puțin la ce să bei. Însă și lichidele pot influența procesul de pierdere în greutate, mai ales dacă vorbim despre alcool, în numeroasele sale forme: vin, bere, coniac, vodcă, whiskey, dar și cocktail-uri alcoolice.

Unele studii au arătat că alcoolul consumat cu moderație poate avea efecte benefice pentru sănătate. De exemplu, etanolul și polifenolii din vin oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare cronice (în principal cardiopatia ischemică), scad stresul oxidativ și riscul de ateroscleroză.

Ce înseamnă “consum moderat” de alcool?

Potrivit recomandărilor, până la 2 porții de alcool pentru bărbați și cel mult 1 porție de alcool pentru femei, unde 1 porție = aprox. 12-14 g alcool pur (Numărul diferă de la un stat la altul). Concret, o porție poate consta în 330 ml bere 5% alcool sau 150 ml vin 12% alcool sau 45 ml vodka 40% alcool. Se recomandă eliminarea alcoolului pentru femeile însărcinate sau care alăptează, cei care iau medicamente sau suferă de anumite boli.

Dacă vrei să slăbești, poți să bei alcool sau mai bine renunți la el?

Consumul de alcool influențează slăbirea în mod direct, prin procesele chimice de la nivelul organismului, dar și indirect, prin comportamente asociate:

Aduce calorii “goale”

Un gram de alcool are 7 kcal, însă băuturile alcoolice sunt considerate de obicei calorii „goale”, deoarece nu conțin mulți nutrienți. Se beau repede, iar aportul caloric poate fi similar cu al unei gustări, mai ales când le pierzi șirul. Este ușor să consumi doar din alcool câteva sute de calorii în plus la o singură ieșire în oraș. Dacă vorbim de cocktail-uri, pe lângă alcool, ele pot avea siropuri, sucuri de fructe, frișcă și zahăr, care le cresc densitatea calorică.

Iată câteva estimări pentru numărul de calorii al diferitelor băuturi:

  • Bere 330 ml (5% alcool): 142 kcal
  • Vin 175ml (13% alcool): 159 kcal
  • Băuturi spirtoase 25 ml (40% alcool): 61 kcal
  • Șampanie 125 ml (12% alcool): 89 kcal

Un studiu din UK a arătat că, în cazul bărbaților, consumul de calorii din alcool poate ajunge la 27% din consumul caloric zilnic recomandat, iar în cazul femeilor, la 19% (în zilele cu cel mai ridicat consum din săptămână). Așadar, iată că alcoolul poate contribui consistent la aportul caloric zilnic, când este scăpat de sub control.

Ce e de făcut? Ține cont de alcoolul consumat și include-l în caloriile zilnice.

Interferează cu arderea grăsimilor

Când consumăm alcool, organismul îl procesează cu prioritate, folosindu-l ca sursă de energie, deoarece nu îl poate stoca. În schimb, glucoza și lipidele sunt depozitate, transformându-se în țesut adipos. Dovezile de până acum arată că alcoolul este un factor de risc pentru obezitate la unele persoane, mai ales la cei care îl consumă în cantități foarte ridicate.

Poate afecta diferite organe și absorbția de nutrienți

Metabolizarea alcoolului are loc în principal în ficat, al cărui rol este de a filtra sângele și a elimina toxinele din organism. În urma metabolizării alcoolului, sunt eliminați compuși care afectează celulele ficatului și pot provoca boli inflamatorii la nivelul acestuia, cum este cea cunoscută ca „ficat gras”. În plus, este influențat negativ modul în care corpul metabolizează și depozitează carbohidrați și grăsimi, îngreunând procesul de slăbire. Stomacul are și el de suferit de pe urma consumului excesiv de alcool, în special prin reducerea producției de acid gastric și întârzierea golirii. Când digestia este afectată, și absorbția de nutrienți poate fi mai redusă.

Influențează alegerile alimentare

De obicei, când bei alcool ai tendința să ronțăi și ceva pe lângă: chipsuri, alune, covrigei etc. Nu e o coincidență. Consumul de alcool crește pofta de alimente bogate în grăsimi nesănătoase și zahăr adăugat (foarte calorice), au concluzionat unele studii. Subiecții care au consumat alcool au mâncat cu 11% mai mult la masă față de cei care nu băuseră și au preferat alimente grase și sărate (cu 25% mai multe față de grupul care nu băuse).

Afectează negativ somnul

Odihna este unul dintre cei mai neglijați factori când vine vorba de slăbit. Poate fi tentant să bei un păhărel înainte de culcare ca să adormi mai repede, însă cercetările arată că alcoolul influențează negativ somnul (cantitativ și calitativ), starea de energie din timpul zilei și unele procese fiziologice care au loc pe durata odihnei. Consumul de alcool perturbă relaxarea cardiovasculară în timpul somnului, indiferent de vârstă sau sex. Se știe că lipsa de somn sau odihna neadecvată pot determina dezechilibre ale hormonilor responsabili de senzațiile de foame și sațietate, care duc la un consum ridicat de alimente.

Iată cum poți reduce consumul de alcool în timpul dietei de slăbit:

  • Nu consuma alcool zilnic, ci doar la ocazii speciale (cu moderație chiar și atunci).
  • Alternează băuturile alcoolice cu apa. De exemplu, după un pahar de vin, bea 1-2 pahare de apă.
  • Alege băuturi cu un conținut mai scăzut de alcool sau fără, cum ar fi mocktail-urile (cocktail-uri fără alcool). Atenție totuși la calorii.
  • Asigură-ți o alimentație echilibrată, bogată în fibre și proteine de calitate.

În concluzie…

Dacă alcoolul nu are pentru tine o importanță socială sau gastronomică și poți renunța cu ușurință la el, este foarte bine să o faci în timpul regimului de slăbit, pentru a “economisi” calorii.

Pe de altă parte, dacă îți place să savurezi un pahar de vin sau un cocktail alcoolic din când în când, poți să-ți oferi această tratație chiar și în timpul procesului de slăbire, însă ține cont de caloriile conținute și nu fă exces.

Indiferent că vrei să scazi sau nu în greutate, consumă alcool cu moderație.


Surse: verywellfit.com, alcoholthinkagain.com.au, healthline.com, medicalnewstoday.com

 

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe