Cum să nu te îngrași în concediu

Cum să nu te îngrași în concediu

Când mergi în vacanță, vrei să uiți de griji, muncă și… dietă.

Concediile sunt momente ispititoare, în care ne propunem doar să ne răsfățăm și să uităm de reguli. Adesea, după câteva zile departe de casă, într-un loc relaxant, multe persoane se întorc cu kilograme în plus.

Mâncărurile pe care le ai disponibile în vacanță diferă în funcție de locul unde mergi, de cultura locală, de opțiunile de masă, însă alegeri alimentare mai bune poți face oriunde.

Iată câteva recomandări pentru concediu, ca să nu te întorci cu un “bagaj” excesiv de grăsime: 

Nu-ți propune obiective foarte stricte

Cu cât mai complicate sunt regulile alimentare pe care ți le impui pentru vacanță, cu atât este mai probabil să le încalci. Dacă îți pui în gând să nu mănânci absolut nimic dulce, deși ești fan deseturi, s-ar putea să cedezi foarte repede și să te simți vinovat(ă). Ce urmează apoi? „Mi-am stricat oricum dieta, deci pot să mănânc oricât“…

Ca alternativă, poți să-ți propui, de exemplu, să ai cât mai multe legume și fructe la mese și să savurezi doar un desert pe zi. Umple-ți farfuria cu legume crude, coapte, gătite la abur sau la grătar și completează cu o sursă bună de proteine (pui, pește, ouă, curcan etc.). Nu uita de fibre, care alături de proteine te vor ajuta să te simți sătul(ă) mai mult timp.

Un alt exemplu: înlocuiește obiectivul de a reduce 500 kcal pe zi din meniu cu un minus de 250 kcal sau concentrează-te doar pe a-ți menține greutatea, nu pe slăbit.

Găsește moduri (distractive) să fii activ(ă)

O pereche de pantofi sport sunt comozi și vor fi o alegere bună în bagajul tău. Folosește-ți creativitatea și include activitatea fizică în vacanță: plimbă-te prin aeroport, închiriază o bicicletă, mergi pe jos în loc să folosești mijloacele de transport, alege scările în locul liftului. Plimbările lungi nu doar că te ajută să arzi calorii și să economisești bani, dar poți să descoperi locuri deosebite, pe care altfel poate nu le-ai fi văzut.

Dacă e cazul, profită de facilitățile hotelului – piscină, sală de fitness, ore de aerobic etc.

Răsfață-te, dar cu măsură

Oferă-ți și feluri de mâncare nu neapărat nutritive, dacă ți-e poftă, dar limitează cantitatea lor. De exemplu, alege doar o porție dintr-un fel de mâncare pe care îți dorești neapărat să-l guști. Sau dacă îți iei un fel principal mai consistent și mai gras, renunță la aperitiv și/ sau la desert.

Hidratează-te

Uneori confundăm setea cu foamea și, în loc să bem apă, trecem direct la mâncat. Ține mereu la îndemână o sticlă cu apă și bea pe durata întregii zile.

Alege porții mai mici

Meniurile All you can eat te fac să pierzi repede șirul mâncărurilor consumate. Când ai la îndemână numeroase preparate, e ușor să mănânci până când simți că nu mai poți să respiri. În aceste cazuri, folosește farfurii mai mici sau pune-ți într-o singură farfurie tot ce vrei să mănânci și nu te reîntoarce la bufet. Evită sosurile grase în cantitate mare.

La fel și în supermarket: cumpără porții mai mici de mâncare. În loc de o pungă de 250 g de migdale, poți să iei o pungă de doar 25 g, ca să eviți tentația de a ronțăi tot conținutul într-o zi.

O altă idee este să împarți cu cineva unele feluri de mâncare și deserturi sau să iei la pachet jumătate din ce comanzi. De asemenea, întreabă chelnerul despre mărimea porțiilor și ingrediente, ca să nu ai surprize.

Păstrează la îndemână gustări sănătoase

Dacă nu ai un program bine stabilit dinainte, posibil să te trezești că ți se face foame într-un loc unde lipsesc opțiunile de luat masa. Eventual, sunt doar tonete cu dulciuri. Până ajungi la restaurant, deja ești lihnit(ă) și vei comanda din prima tot ce-ți face cu ochiul în meniu (nu neapărat cele mai sănătoase variante). Ca să previi acest lucru, ia cu tine câteva gustări: fructe, nuci, semințe, batoane de cereale cu mai puțin zahăr etc.

Atențiile la caloriile lichide

Băuturile alcoolice, cocktail-urile, ciocolatele calde și smoothie-urile au și ele calorii, care se adună rapid. O idee este să alegi între un cocktail, o băutură alcoolică sau un desert, în loc să le iei pe toate la aceeași masă.

Bucură-te de ceea ce mănânci

Vacanțele sunt un preilej excelent să încerci mâncăruri sau alimente pe care nu le consumi în mod obișnuit. Profită de ocazie și gustă din preparatele locale sau din specialitățile mai puțin cunoscute (cu măsură, desigur). Vezi ce ingrediente noi simți, fii atent(ă) la texturi și savurează mâncarea fără compania telefonului.

Concluzia

Evită să te gândești la vacanță ca la o parte separată de viață sau o “scuză” pentru a mânca fără limite, urmată de promisiunea că la întoarcere vei adopta un regim alimentar sever, ca să compensezi. Nu e o strategie eficientă pe termen lung.

Și în vacanță poți mânca orice, însă ai grijă la porții. În loc să te concentrezi pe restricții, fă alegeri alimentare mai bune în cea mai mare parte a timpului și permite-ți din când în când să servești și preparate nu neapărat sănătoase, dar la care poftești. Mănâncă doar dacă ți-e foame și savurează cu plăcere fiecare porție.

Vacanță plăcută!

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe

1 thoughts on “Cum să nu te îngrași în concediu”

  1. Pingback: dimineața Vrei să mergi în vacanţă? 8 reguli pe care să le respecți ca să nu adaugi kilograme în plus - Realitatea.md

Comentariile sunt inchise.