Programele de nutriţie Superfit

CUM SE DESFĂȘOARĂ PROGRAMELE SUPERFIT?

În consultanța nutrițională și de lifestyle, de prea puține ori e nevoie doar de o singură consultație. În cele mai multe cazuri colaborarea se întinde pe luni de zile sau chiar ani, de la caz la caz. De aceea, venim în întâmpinarea ta cu o serie de programe pe termen scurt, mediu sau lung, combinând diverse tipuri de servicii, care să acopere toate necesitățile. Iată cum se desfășoară programele Superfit:

Consultatii_si_programe-Superfit-2-700x200

CONSULTAȚIA DE EVALUARE (prima consultație)

Această consultaţie are rolul de a face o evaluare completă a statustului nutrițional şi metabolic, a stării de sănătate şi a gradului de motivare. In cadrul consultatiei vei face analiza corporala 3D si analiza compoziţiei corporale cu echipament computerizat performant (pentru această analiză, ca şi pentru restul de măsurători antropometrice este necesar ca pacientul să se dezbrace în lenjerie de corp). În final vom stabili împreună care este varianta de tratament cea mai potrivită pentru tine şi vom iniţia strategia terapeutică pe termen lung.

Durata: 25-30 minute.

La finalul aceastei prime consultaţii NU vei primi o dietă. De ce? Simplu: pentru ca nu credem in “dietele-xerox”, pregatite dinainte, ci ne straduim sa le personalizam, iar asta presupune timp. Rolul acestei prime consultatii este de evaluare şi de a stabili strategia pe termen lung.

După această consultaţie se poate începe programul personalizat de scădere, creştere în greutate sau nutritie sportiva, care poate fi aplicat pe cont propriu sau poate fi implementat, susţinut, adaptat şi verificat prin consultaţii ulterioare. Aceste consultaţii au rolul de a te conduce pe drumul către o greutate normală, de a facilita înţelegerea şi aplicarea principiilor alimentaţiei sănătoase şi a unui stil de viaţă activ, de a susţine motivaţia pe toată durata terapiei. La fiecare consultaţie se va face analiza compoziţiei corporale si scanarea 3D cu echipament computerizat performant, precum şi analiza jurnalelor de alimentaţie şi efort fizic.

ANALIZE DE LABORATOR ȘI INVESTIGAȚII FIZIOLOGICE

Un pas important în evaluarea ta este efectuarea analizelor de sânge (obligatoriu) și a investigațiilor fiziologice recomandate (testare cardiometabolica, adipometrie cu ultrasunete). În felul acesta putem să construim un profil complet, care alături de informațiile primite și măsurătorile efectuate la consultația de evaluare, ne dă posibilitatea să-ți oferim soluția adecvată.

PROGRAMUL PERSONALIZAT

Acesta mai este numit si “dosarul cu recomandari” și conține toate recomandările, valabile pe toată durata programului, pentru scădere sau creştere în greutate, normalizarea compoziţiei corporale, îmbunătăţirea performanţelor fizice, ameliorarea stării de sănătate.

El reprezintă baza colaborării noastre pe termen lung şi va fi ajustat în funcţie de evoluţia ta. Dosarul tău va cuprinde:

regim alimentar personalizat, adaptat necesităţilor şi preferinţelor individuale, precum şi patologiei asociate. Variantele de regim sunt scheme de alimentaţie cu indicaţii concrete, dar care vor fi ajustate permanent în cursul consultaţiilor ulterioare; regimurile nu sunt “pe zile”

program de antrenament (la sala, acasă, afară) – conceput în funcţie de particularităţile individuale şi adaptat la condiţia fizică din momentul începerii programului; acesta va fi ajustat odată cu ameliorarea condiţiei fizice. Antrenamentele se pot face si in Centrul Superfit, sub supravegherea antrenorilor nostri.

program de suplimente nutritive – poate fi conceput pe baza oricărei game de suplimente nutritive; acestea sunt opţionale şi nu sunt vândute de Centrul de nutriţie Superfit

ghiduri de nutriţie, scădere în greutate, antrenament

CONSULTAŢIILE DE MONITORIZARE

Aceste consultaţii au loc la interval de 2 săptămâni, în cazul programelor de scădere în greutate sau la 1-2 luni, în cazul programelor de creştere în greutate. Pentru programele de nutriţie sportivă se stabileşte frecvenţa optimă în funcţie de obiective.

În cadrul acestor consultaţii vom adapta programul personalizat în funcţie de preferinţele tale, vom discuta principiile de baza ale nutriţiei şi cum pot fi puse în practică cât mai facil. Vom urmări menţinerea gradului de motivaţie şi a ritmului de scădere în greutate, prin adaptarea continuă a programului.

Durata: 25-30 minute

PACHETELE DE SERVICII SUPERFIT

Observaţiile noastre, confirmate şi de către studii ştiinţifice, au arată că problemele privind greutatea corporală se rezolvă într-un procent semnificativ mai mare atunci când pacienţii intră într-un program de monitorizare coordonat medical, ce se întinde pe o durată suficient de lungă, încât să se poată obţine o îmbunătățire reală a stilului de viaţă.

Pornind de la această idee am conceput programele Superfit, care au o rată de succes incomparabil mai mare decât abordarea clasică, în care pacientul primeşte o dietă oarecare… şi atât.

Programul de evaluare şi monitorizare are rolul să îți menţină motivaţia şi să îți imprime un stil de viaţă sănătos, astfel încât atunci când vei obţine greutatea optimă să fi pregătit să o poți menţine pe termen lung, de preferat toată viaţa.

Mai mult decât atât, pachetele de servicii au avantajul unor preţuri preţuri mult mai mici decât dacă ai opta doar pentru serviciile de bază (consultaţie de evaluare + dosar).

Pachete-Superfit-700x200

Programele SUPERFIT NUTRIŢIE 4, 6, 8, 10, 12, 24 includ programe personalizate de scădere sau creştere în greutate şi abonamente cu consultaţii de nutriţie, cu o frecvenţa de o consultaţie la 2 săptămâni, în cazul programelor de scădere în greutate sau la 1-2 luni pentru creştere în greutate şi nutriţie sportivă.

Preţul pachetelor Superfit se calculează însumând preţul dosarului cu cel al consultaţiilor de evaluare (4, 6, 8 sau 10) , iar la suma rezultată vor fi aplicate reduceri semnificative.

Pachetele de servicii au valabilitate 2, 3, 4, 5, 6 respectiv 12 luni din momentul achiziţionării lor.

Este de preferat să optezi pentru intrarea într-un program de scădere în greutate atunci când poți să îl urmezi fără întrerupere (concedii lungi, deplasări în străinătate, probleme diverse). Succesul unui astfel de program depinde în mare măsură de continuitatea lui şi de nivelul tău de implicare.

Programele SUPERFIT MENŢINERE sunt dedicate în principal pacienţilor care şi-au atins obiectivele în urmă unui program Superfit şi vor să şi le consolideze pe termen lung. Aceste programe vizează menţinerea greutăţii optime pe termen lung, precum şi a unui stil de viaţă corect. Consultaţiile au loc la intervale stabilite de comun acord cu pacientul, care beneficiază de preţuri speciale.

Consultanţă online

Nu poți ajunge la Centrul Superfit?

Îți putem oferi (contracost) programe individualizate de antrenament şi alimentaţie (inclusiv suplimente nutritive), pe baza unui chestionar pe care îl vei completa şi îl vei trimite prin mail, alături de fotografii. Click aici pentru detalii.

Dacă ești din București sau din zonă, este de preferat să vii la noi pentru consultații. Discuțiile față în față și investigații speciale pe care le poți face la noi oferă un grad mai mare de reușită programului.

Ne dorim pacienţi mulţumiţi şi cu rezultate bune. Trebuie să accepți de la bun început că nu deţinem metode miraculoase de scădere sau creştere în greutate. Rezultatele depind în cea mai mare măsură de gradul tău de implicare, de motivaţie, de perseverenţă, de seriozitatea de care vei da dovadă.

Metodele noastre sunt eficiente, însă există un mic “secret” pentru a funcţiona – să le aplici aşa cum trebuie! Vom fi alături de tine permanent, însă dacă nu dorești cu adevărat să te implici, atunci e de preferat să aştepți momentul când vei fi cu adevărat pregătit!

ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE PROGRAMELE DE NUTRIŢIE ŞI SLĂBIRE

În primul rând trebuie să vii la o consultaţie de evaluare. Pentru aceasta ai nevoie de o programare (online sau telefonic). În urma acestei consultaţii, după ce vom analiza situaţia ta particulară, îți vom propune o strategie de intervenţie şi susţinere a rezultatelor. Tu vei analiza oferta noastră (pe loc sau acasă) şi vei alege soluţia cea mai potrivită, având în vedere timpul şi banii de care dispui. Preţul pachetelor de servicii se calculează însumând preţul dosarului pacientului, cu preţul consultaţiilor şi preţul altor servicii. La toate acestea se aplică reduceri progresive, în funcţie de numărul de servicii alese. Per total vei plăti semnificativ mai puţin decât dacă ai alege să plătești fiecare serviciu în parte. Pachetele se achită integral la debutul acestora.

Consultaţia de evaluare (prima consultatie)     –     250 lei

Dosarul cu recomandari (daca se achita separat, fara consultatii suplimentare)    –    800 lei

Pachete Superfit Nutritie (contin dosarul cu recomandari si 4-24 consultatii de monitorizare) – preturi incepand de la 1600 lei (includ discounturi intre 15 si 40% fata de varianta in care sa plateste fiecare serviciu separat)

Pachete Superfit Mentinere (6-24 luni) – preturi incepand de la 600 lei (se adreseaza doar celor care au incheiat cu succes un program de nutritie in Centrul Superfit)

Prima consultatie are rol de evaluare. La aceasta consultatie vom aduna cat mai multe date despre tine: stare de sanatate, stil de viata, obiceiuri alimentare, nivel de activitate fizica, stare emotionala, disponibilitatea de a face schimbari etc.

Tot in cadrul primei consultatii sunt incluse doua investigatii – analiza compozitiei corporale (prin metoda bioimpedantei) si scanare 3D. La cerere se poate face si analiza metabolismului bazal (se plateste suplimentar).

In cele mai multe cazuri, dupa aceasta consultatie de evaluare, urmatorul pas este alcatuirea dosarului cu recomandari, care va contine efectiv planul de nutritie, antrenament, ghiduri de nutritie.

In unele situatii, consultatia poate avea rolul de a lamuri anumite aspecte sau de a raspunde punctual la intrebari, fara sa fie nevoie de a continua cu un program de nutritie.

Îți recomandăm efectuarea unui set de analize medicale, pentru a înţelege mai bine care este situaţia sănătăţii tale în acest moment. Dacă ai analize recente (nu mai vechi de 3 luni) le poți aduce pe acelea (în cazul în care nu s-a schimbat nimic în această perioadă).

Este recomandat pachetul de analize de bază, iar cele suplimentare pot fi făcute în situaţia în care ştii că suferi sau ai suferit de afecţiunile menţionate.

Analizele pot fi făcute înainte de consultaţia de evaluare, însă dacă nu ai timp suficient, le poți face şi ulterior (le poți trimite pe email spre analiză).

Pachet analize de bază

– hemoleucogramă

– ALT, AST

– glicemie

– colesterol total, HDL, LDL

– trigliceride

– lipide totale

– proteine totale serice

– acid uric

– uree serică

– creatinină serică

– sideremie

– magneziu seric

– calciu seric – ionic şi total

– gamaGT

– VSH

Spre deosebire de multe alte clinici, la Superfit poti sa faci o serie de investigatii speciale, folosind tehnologie de ultima ora, care iti aduc informatii importante despre sanatatea ta, nivelul de performanta si modul in care putem personaliza programul de nutritie si antrenament, astfel incat sa fie la maxim de eficienta.

Astfel poti face:

  • analiza metabolismului bazal – este practic masurarea consumului energetic in repaus, iar valoarea obtinuta reprezinta baza de la care se construiesc regimurile alimentare (dureaza cateva minute)
  • testare cardiometabolica – este un test complex, prin intermediul caruia vom afla consumul energetic la diverse trepte de efort, vom determina zonele de efort (unde consumi grasime, unde carbohidrati) si vom masura VO2max, adica nivelul tau maxim de performanta din acel moment. Testarea este precedata de o consultatie generala ce include EKG si spirometrie. (protocolul dureaza 90 de minute)
  • adipometrie cu ultrasunete – este o modalitate de determinare a compozitiei corporale care ne permite si masurarea efectiva a stratului de grasime si muschi in diverse zone ale corpului

După statisticile noastre, peste 90% dintre cei care intră într-un program Superfit şi urmează toate indicaţiile primite (foarte important acest aspect!) reuşesc să îşi aducă greutatea la normal. Aproape toţi îşi schimbă stilul de viaţă, iar rata de menţinere a greutăţii normale este foarte mare la câţiva ani după. Mai important de atât, toţi cei care trec pe la noi reuşesc să facă o schimbare în viaţa lor.

Vei primi o estimare, însă nu se poate spune cu precizie câte kilograme veţi da jos, deoarece acest lucru depinde de o mulţime de factori. Totuși, o scădere medie așteptată este de 0,5-1 kg/săptămână, însă persoanele cu exces mare de greutate pot să scadă și 5-8 kg în prima lună (acest lucru nu este o promisiune, ci o constatare făcută de-a lungul timpului, în experiența cu pacienții).

Tot mai mulţi oameni sunt preocupaţi de nutriţie, de alimentaţia corectă, de un stil de viaţă sănătos, ceea ce este îmbucurător deoarece trăim într-un secol în care obezitatea a căpătat proporţii de epidemie, iar complicaţiile asociate acestei boli afectează, şi în cele din urmă ucid o mare parte din populaţie.

Din păcate, multe persoane cu exces de greutate ajung la nutriţionist doar după ce au încercat nenumărate “reţete de slăbire”. Ca în orice alt domeniu, pentru a face treburile “ca la carte”, este de preferat să apelazi la un specialist în nutriţie, care să te îndrume de la bun început pe un drum corect şi să îți monitorizeze constant evoluţia.

Aşadar, uită de dieta disociată, dieta daneză, dieta cu supă de varză, dietă pentru schimbarea metabolismului, dieta pe grupe de sânge, dieta “pe zile”, Dukan, Atkins sau Montignac sau vreo altă dietă rapidă şi nefundamentată ştiinţific, care îți promite rezultate rapide şi fără efort! Nu faci decât să pierdzi timp preţios, să îți distrugi compoziţia corporală şi să te adâncești în frustrări.

Un nutriţionist bun nu se va grăbi niciodată să îți ofere un regim alimentar la prima consultaţie. Pentru a alcătui o dietă personalizată, medicul nutriţionist trebuie să afle o mulţime de detalii despre pacient – informaţii despre stilul său de viaţă, obiceiuri alimentare, stare de sănătate, alergii şi intoleranțe alimentare, preferinţe alimentare, istoricul bolilor în familie şi mai ales dacă există o componentă ereditară a excesului de greutate, nivelul de activitate fizică. Toate aceste elemente, împreună cu multe altele vor conduce la găsirea unei soluţii adaptate particularităţilor individuale, ceea ce asigură succesul abordării terapeutice.

Într-un cabinet de nutriţie trebuie să găsești un specialist care să nu pună accentul pe slăbire rapidă, ci mai curând pe explicarea unor principii de nutriţie echilibrată, care să te ajute nu numai să revii la greutatea normală, ci şi să te menţinții pe termen lung. Acest obiectiv deosebit de important înseamnă în primul rând o nutriţie sănătoasă, dar şi asocierea cu un program de mişcare, de preferat susţinut de un antrenor, cât şi un program de psihoterapie, condus de psiholog, pentru cei care au o “relaţie defectuasă” cu alimentaţia.

Specialiştii Superfit au suficient de multă experienţă pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele propuse – ei te vor consilia şi te vor susţine pentru obţinerea greutăţii optime şi menţinerea ei pe termen lung, de preferat toată viaţa.

La Superfit vei primi un program personalizat de nutriţie şi sport, pe care să nu îl percepi că pe o corvoadă sau ca pe o pedeapsă, ci ca pe un mod corect şi inteligent de a mânca şi a face mişcare, eficient şi cu rezultate durabile.

În plus, în Centrul Superfit beneficiezi de investigații fiziologice moderne și ultraperformante, care contribuie substanțial la personalizarea programelor și astfel la creșterea eficienței lor.

Aşadar dacă ești în căutarea unui doctor nutriţionist în Bucureşti, care împreună cu echipa lui să te conducă pe drumul către greutatea ideală, către un stil de viaţă activ şi sănătos şi către performanţe sportive, te invităm cu drag la Centrul Superfit!

 

Noi îți propunem un parteneriat. îți propunem să devenim o echipă care are ca obiectiv rezolvarea problemelor tale. Ai ajuns la noi pentru că nu reuşești să te descurci singur/a, însă nici noi nu te putem ajuta dacă nu te implici activ. Noi venim cu o echipa serioasă de specialişti, tu trebuie să veni cu voinţă, perseverenţă şi seriozitate.

Suntem diferiţi de alţii prin faptul că avem o pregătire solidă şi o bună experienţă în domeniu. Suntem diferiţi pentru că te tratăm corect şi nu îți vindem iluzii, ci soluţii verificate şi eficiente. Lucrăm alături de tine şi te susţinem până la atingerea obiectivelor. Garantăm rezultatele în condiţiile în care tu îți asumi punerea în practică a indicaţiilor primite şi comunicarea permanentă cu specialiştii.

Nu avem metode magice, pastile-minune, aparate care “te slăbesc fără niciun efort”, creme cu care pierzi centimetri, plasturi de slăbit, combinaţii miraculoase de ierburi sau alimente.

Ne bazăm doar pe metode verificate, care au în spate girul comunităţii ştiinţifice şi sunt recunoscute pe scară largă, în întreagă lume.

Probabil că înainte de a ajunge pe siteul Centrului Superfit ți-ai pus întrebarea firească: la cine să apelez pentru a-mi rezolva problema cu greutatea?

“Oferta” pare a fi destul de mare, însă la o analiză mai atentă vei descoperi că riscul de a apela la cine nu trebuie este destul de mare.

Sperăm că următoarele informaţii să îți fie de folos pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză.

Deci… cine?

Medicul de familie?

În mod normal, orice medic de familie ar trebui să poată rezolva un caz de obezitate. În curricula de pegatire a medicilor de familie există şi capitolul “obezitate”. Din păcate, prea puţini medici de familie aprofundează abordarea practică a acestei probleme. Principiile de baza le ştiu aproape toţi pacienţii. Ei au nevoie de soluţii concrete, iar medicii de familie, fără a generaliza, nu au nici timpul, nici răbdarea şi de multe ori nici priceperea de a concepe un program de scădere în greutate.

Endocrinologul?

Tradiţional, persoanele cu obezitate sunt îndrumate către medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai în măsură să facă diferenţa între obezitatea de aport şi o eventuală problema hormonală care a condus la excesul de greutate. În această a două situaţie, endocrinologul are pregătirea necesară pentru a prescrie şi urmări un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar şi sedentarism nu pun probleme endocrinologului şi poate că de aceea există o tendinţa de a fi văzute că “banale” (din nou, fără a generaliza). De multe ori, pacientul pleacă acasă cu o hârtie pe care sunt tipărite câteva principii generale privind un stil de viaţă sănătos, ceea ce nu reprezintă o rezolvare a problemei, deoarece oamenii simt nevoia unei soluţii concrete, care în timp să le rezolve problema cu greutatea şi concomitent să conducă la modificarea stilului de viaţă.

Medicul specialist în diabet, nutriţie, boli metabolice?

Acest specialist este numit în România “medic nutriţionist” şi are pe deplin pregătirea necesară pentru a trata un pacient cu exces de greutatel. În cele mai multe situaţii ei sunt ocupaţi cu cazuri mult mai solicitante – pacienţi bolnavi de diabet zaharat, diverse boli metabolice.

Medicul sportiv?

În lumea sportului, în special în cazul anumitor ramuri sportive, există o legătură foarte strânsă între greutate şi performanţă, aşa că medicul specialist în medicină sportivă are pregătirea necesară pentru a gestiona cazurile în care se impune scăderea în greutate. Mai mult decât a recomandă un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizică a pacienţilor la care efortul fizic ar putea fi contraindicat. Totuşi, medicul sportiv nu este un nutriţionist.

Nutriţionistul / dieteticianul?

Dieteticienii-nutriţionişti reprezintă o categorie profesională de sine stătătoare, formaţi prin studii universitare, fără a fi neapărat medici la bază (însă studiile lor se suprapun într-o oarecare măsură, cu cele ale medicilor). De asemenea, există posibilitatea de specializare în nutriţie prin programe speciale postuniversitare. O categorie aparte o reprezintă nutriţia sportivă, care se adresează în mod particular sportivilor de performanţă.

În România, profesia de “nutriţionist” nu este suficient de bine reglementată, ceea ce lasă cale liberă oricui să se autointituleze astfel, chiar dacă nu are niciun fel de pregătire de specialitate. Consider că o mare parte din vină pentru această situaţie revine mass mediei, care nu de puţine ori a promovat “personaje” fără nicio pregătire, dar care s-au autopromovat că nutriţionişti, cu tupeul specific impostorilor.

În mod normal, nutriţionistul (ca profesionist acreditat de către un organism internaţional) este profesionistul cel mai în măsură să analizeze alimentaţia unei persoane şi să facă recomandări adecvate. El va face urmărirea pe termen lung a regimului alimentar recomandat şi, în colaborare cu alţi profesionişti (antrenor, psiholog, medici de alte specialităţi) va rezolva problemele de greutate ale pacienţilor săi, oferindu-le şi educaţia nutritională pentru un stil de viaţă sănătos.

În prezent, în România există colegii de nutriţie în cadrul universităţilor de medicină şi farmacie, care după o pregătire de trei ani oferă diplomă de “nutriţionist-dietetician”.

Tehnicianul nutriţionist?

Această calificare nu se încadrează în categoria studiilor superioare, ci este pe aceeaşi treaptă cu calificarea de maseur, ospătar, frizer, instructor fitness. O astfel diplomă de “tehnician nutriţionist” (care este legală) se obţine de obicei în cadrul “şcolilor de fitness”, apărute că ciupercile după ploaie – se poate înscrie oricine are liceul şi plăteşte o taxă, se fac cursuri timp de 4-5 luni (însă de fapt doar 1-2 zile pe lună), se da un examen sumar şi… ca prin minune apar “nutriţionişti” care se pot ocupa de sănătatea celor din jur.

Psihologul?

Psihologul reprezintă o componentă extrem de importantă a echipei care trebuie să se ocupe de o persoană cu exces de greutate, însă de multe ajutorul lui deosebit de preţios este neglijat sau neacceptat de către pacient. În multe situaţii, psihologul are cea mai importantă misiune în lupta cu kilogramele – degeaba stabileşte nutriţionistul o dietă şi antrenorul un program de antrenament, dacă pacientul nu este pregătit la nivel psihic să le accepte şi să le aplice. Multe obezi ajung în această situaţie pentru că se folosesc de mâncatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrări din viaţă lor. Psihologul, în special cel cu pregătire şi experienţă în consilierea pacienţilor cu tulburări ale alimentaţiei, îi pot ajuta pe aceştia să îşi depăşească blocajele şi îi învaţă să îşi stăpânească emoţiile negative aflate în relaţie cu mâncatul (şi aversiunea pentru mişcare).

Antrenorul/instructorul de fitness, aerobic, yoga, Pilates etc.?

Antrenorul este o un element foarte important în “ecuaţia” scăderii în greutate, acoperind partea de efort fizic, componentă esenţială şi absolut necesară nu numai pentru slăbire, dar şi pentru menţinerea stării de sănătate. Antrenorul are pregătirea necesară pentru a conduce pacientul printr-un program de antrenament adaptat la necesităţi şi posibilităţi. Unii antrenori au şi noţiuni de nutriţie, însă este de preferat să colaboreze cu specialistul nutriţionist, lăsându-i acestuia în grijă alimentaţia pacientului.

Alţii (consultanţi şi consilieri în nutriţie)?

De cele mai multe ori, sub această denumire se ascund persoane fără niciun fel de studii de specialitate, profitând de lipsa de informare a publicului. Fie că fac parte din reţele de distribuţie a unor suplimente nutritive, fie că şi-au construit o imagine de “guru” profitând de naivitatea oamenilor, în cele mai multe cazuri aceştia nu reprezintă surse de informare demne de a fi luate în seamă şi cu atât mai puţin nu sunt specialişti cărora ar trebui să li se adreseze cei care au nevoie de consiliere în nutriţie şi scădere în greutate.

Din nefericire, există şi oameni cu studii superioare (biolog, igienist, medic de familie) care se lasă prezentaţi în presă că fiind “nutriţionişti”, fără însă a avea studii în acest domeniu.

Ar mai trebui spus că o aşa-zisă “diplomă de nutriţionist” poate fi cumpărată de pe net cu 29,99$, deci mare atenţie şi la acest aspect.

N-ar trebui să ai reţineri în a cere “specialiştilor” referinţe despre studiile lor reale. Aşa cum nu cred că ai merge să te operezi la cineva care îşi spune “chirurg”, dar nu are pregătirea necesară, de ce te-ai lasa pe mâinile unui fals “nutriţionist”…?

Evident, fiecare este liber să meargă oriunde doreşte şi să facă ce vrea cu sănătatea lui. Noi îți dorim să faci alegerea cea mai bună!

Există oare pacientul “perfect”? Nu cred. Aşa cum nu există nici medicul perfect, nici nutriţionistul perfect, nici antrenorul perfect etc.

Totuşi există un anume profil care ar putea să îi definească pe cei care ajung să îşi atingă obiectivele într-un anumit domeniu.

Să vorbim despre scădere în greutate (valabil şi pentru creştere şi cam pentru tot ce înseamnă probleme de nutriţie).

Vrei să ai succes? Sunt sigur că da!

Mergi la nutriţionist pentru că ai o problemă şi cauţi o soluţie pentru ea.

Ar fi perfect dacă ţi-ai putea rezolva această problemă rapid, fără prea multă bătaie de cap şi cu costuri minime, nu-i aşa?

Ok, să zicem că vrei să slăbeşti 10-20 kg. Cum ai preferă să slăbeşti?

Varianta 1 – într-o săptămâna, mâncând orice, oricât şi oricând şi fără să faci sport? Şi în plus soluţia terapeutică să fie gratis.

Varianta 2 – într-o perioada de câteva luni, mâncând echilibrat şi suficient cât să nu simţi foame, învăţând ce înseamnă alimentaţie sănătoasă, făcând mişcare (nu neapărat sport) şi plătind un preţ decent, doar o singură dată?

Varianta 3 – niciodată… ceea ce înseamnă că vei trece prin nenumate cicluri de scădere şi creştere în greutate sau vei fi permanent gras/ă, te vei înfometa din când în când şi apoi vei mânca în neştire, vei petrece ani de zile de “dietă”, nu vei înţelege niciodată ce înseamnă alimentaţie sănătoasă, vei fi totdeauna greoi/greoaie, vei urmă o mulţime de “diete” de pe net, vei da o mulţime de bani pe tot felul de “produse-minune” şi în cele din urmă te vei îmbolnăvi iremediabil, per total cheltuind o suma uriaşă pe medicamente şi doctori…?

Să vedem: varianta 1 este de domeniul SF – dacă încă mai crezi că se poate, revino la o discuţie peste câţiva ani. Mai rămân variantele 2 şi 3. Ce alegi între “câteva luni” şi “niciodată”? Dar între “sănătos şi îndestulător” şi “permanent la dietă şi mâncare de proastă calitate”? Dar între “preţ decent” şi “bani mulţi aruncaţi pe Apă Sâmbetei”…?

Ne-am gândit de multe ori ce anume îi diferenţiază pe pacienţii noștri de succes faţă de cei care la un moment dat eşuează. În medicină se vorbeşte despre complianţă, adică modul cum respectă pacientul indicaţiile primite de la medic. Complianţa, sau aderenţa la tratament este unul din factorii importanţi pentru obţinerea rezultatelor. Un tratament sau un program de scădere în greutate poate fi eficient doar în măsură în care este aplicat corect şi complet.

De-a lungul anilor, lucrând cu diverse persoane, am observat că cei care reuşesc să ducă la bun sfârşit un program de nutriţie şi antrenament, ajungând la greutatea dorită sunt aceia care pornesc la drum cu seriozitate, optimism, încredere, fără idei preconcepute. Spre deosebire de aceştia, pacienţii care vin la medic neîncrezători, suspicioşi, fără dorinţa reală de a face o schimbare, nu vor avea nicio şansă de a reuşi.

Suntem conştienți că nutriţia este un domeniu destul de popular (şi popularizat) şi unii oameni au o oarecare cultură în acest sens, totuşi considerăm că în momentul în care te adresezi unui specialist pentru a primi o soluţie de la acesta pentru o problema pe care singur nu eşti capabil să o rezolvi, atunci este un act de autosabotaj să nu acorzi încredere indicaţiilor primite de la acesta şi să nu le urmezi.

Pacienţii noștri cei mai buni au fost aceia care au venit la prima consultaţie determinaţi să respecte indicaţiile şi au privit colaborarea dintre noi ca pe un parteneriat pe termen lung, în care jucătorul din teren (pacientul) primeşte permanent consilierea antrenorului (nutriţionistul).

Opiniile pacienţilor sunt importante şi există un dialog permanent cu aceia dintre ei dornici să colaboreze. Apreciem pacienţii care se documentează şi care sunt preocupaţi de propria sănătate, însă ne aşteptăm ca aceştia să aplice recomandările primite, altfel nu putem să garantăm pentru rezultate.

Încrederea, seriozitatea şi perseverenţa rămân ingredientele de baza ale reuşitei! Încrederea trebuie să existe atât în medic, cât şi în propria persoană. Cei mai mulţi oameni eşuează fie pentru că nu au încredere în sfaturile primite de la medic, şi în consecinţă nu le aplică, fie pentru că nu au încredere în propriile puteri şi nu reuşesc să se mobilizeze.

Seriozitatea se traduce prin dorinţa de a înţelege ce trebuie făcut şi a aplică corect. Orice nelămurire sau neclaritate poate fi lămurită cu calm şi dorinţa de cooperare. Pentru orice problemă există o soluţie.

Perseverenţa este absolut necesară atunci când vorbim despre modificarea stilului de viaţă. Schimbările nu se fac peste noapte, ci necesită un timp suficient de lung, astfel încât să devină obişnuinţă. Un program de scădere sau creştere în greutate se poate întinde pe luni de zile, poate chiar ani, în funcţie de gravitatea problemei, ceea ce la prima vedere poate să pară enorm faţă de “dieta de 14 zile”, disponibilă pe orice site “de slăbire”. Cu toate acestea este singură cale reală pentru a atinge un rezultat adevărat, care înseamnă pe de-o parte obţinerea greutăţii normale, pe de altă parte deprinderea unor obiceiuri alimentare corecte, care să favorizeze menţinerea acelei greutăţi pe termen lung, de preferat tot restul vieţii.

Pe perioada de desfăşurare a programului de scădere sau creştere în greutate, consultaţiile de monitorizare sunt foarte importante. În cadrul acestor şedinţe avem ocazia să discutăm despre orice problema apărută în această perioadă, poţi pune întrebări despre alimentaţie şi mai ales verificăm dacă evoluţia este cea aşteptată (simplă scădere în greutate nu este totdeauna relevantă – important este să se piada masă grasă). Jurnalul alimentaţiei şi cel de antrenament sunt instrumente deosebit de utile, care se verifică la fiecare consultaţie – doar în felul acesta se poate face o monitorizare corectă şi se pot lua decizii în cunoştinţă de cauză.

Noi nu putem face minuni, însă tu poţi face!

Cu condiţia să ai încredere în tine, în indicaţiile primite, pe care să le aplici cu perseverenţă şi seriozitate. Vei vedea că este mai uşor decât ţi-ai imaginat. Important este doar să vrei!

Nu, pentru că nu avem diete pregătite dinainte, gata de scos la imprimantă. Dietele sunt incluse în Dosarul pacientului, care se obţine ulterior, la cerere, contra-cost.

Poți să soliciți oricând lămuriri suplimentare telefonic, prin email, Whatsapp sau la consultaţiile de monitorizare.

Este recomandat să vii la 2 săptămâni dacă dorești să slăbești şi la 1,5-2 luni, dacă urmărești să crești în greutate. Consultații pentru creștere în greutate pot fi stabilite la interval de 1 lună.

Am lansat programele Superfit pentru a-ți asigura asistenţă continuă în procesul de modificare a stilului de viaţă. Consultaţiile de monitorizare au rolul de a-ți menţine motivaţia la cote înalte, de a analiza evoluţia procesului de scădere/creştere în greutate, de a discuta despre problemele şi obstacolele pe care le întâmpini şi de a identifica soluţii potrivite pentru depăşirea acestora. La fiecare şedinţă de monitorizare vom face măsurători şi analiza compoziţiei corporale, vom discuta pe baza jurnalului de alimenaţie şi activitate fizică şi vom planifica strategia pentru perioada următoare.

Nu, însă vom face ajustări atunci când acestea se impun. Acest lucru nu înseamnă că vei mânca în fiecare zi acelaşi lucru, pentru că vei învăţa ce trebuie să faci pentru a evita monotonia, obţinând totodată cele mai bune rezultate.

DA.

“Dietă personalizată” reprezintă cuvintele cheie care dau greutate unui regim alimentar realizat de un specialist în nutriţie, de aceea sunt excesiv folosite. Am constatat că, din păcate, mulţi pacienţi nu înţeleg cu adevărat ce este o “dietă personalizată”.

În mintea (confuză a) multora, acest termen se referă la clasică “dietă pe zile”, în care ţi se spune “în ziua 1 mănânci 3 fire de pătrunjel, 127 g de pui şi 5 alune”, “în ziua 2 mănânci 1 ou, 14 grame de conopidă şi 7 boabe de orez” etc. Nimic mai greşit. Din păcate nu este vina pacienţilor, ci a unor pretinşi nutriţionişti care n-au înţeles nimic din această ştiinţă.

O altă sursă de confuzie pentru pacientul neinstruit este reprezentată de “dietele” care circulă pe net şi prin reviste, structurate pe 7-10 zile, în care sunt prezentate nişte combinaţii fantasmagorice de alimente. În final, pacientul rămâne cu impresia că aceasta este “dieta personalizată”, că aşa ar trebui să arate şi astfel devine reticent la un mod de abordare corect, care nu corespunde aşteptărilor lui.

E clar că fiecare om este unic în ceea ce priveşte metabolismul, nevoile nutriţionale şi personalitatea, iar “dieta personalizată” se dovedeşte cea mai eficace în obţinerea rezultatelor scontate. Însă trebuie înţeles corect ce înseamnă o dietă personalizată.

În primul rând trebuie spus că dieta personalizată se bazează pe principii corecte de alimentaţie, care trebuie aplicate tot restul vieţii, nu doar câteva săptămâni. Cine gândeşte pe termen scurt atunci când vine vorba de scădere în greutate şi de alimentaţie în general, pierde din start bătălia. 99,99% din dietele “pe zile” sunt sortite eşecului – chiar dacă funcţionează o perioadă, cei care le urmează sunt condamnaţi să se îngraşe la loc.

Trebuie înţeles că scăderea în greutate este un proces care necesită timp, perseverenţă şi consecvenţă.

PERSONALIZAREA se referă la adaptarea regimului alimentar la o mulţime de caracteristici individuale şi nu la permutarea alimentelor de la o zi la altă, astfel încât să nu semene cu regimul altei persoane.

Ce elemente se iau în calcul atunci când se personalizează un regim alimentar?

– în primul rând obiectivul stabilit (scădere, creştere sau menţinere a greutăţii) ceea ce va dicta valoarea calorică totală (acest aspect va fi dictat de raportul dintre consumul energetic prin efort fizic şi aportul energetic alimentar)

– investigatii metabolice, asa cum este masurarea ratei metabolismului bazal (consumul energetic in repaus) si testarea cardiometabolica (test care determina printre altele cata energie se consuma la diverse trepte de efort) – aceste investigatii se pot face la Centrul Superfit

– patologie asociată (boli cronice şi acute) şi parametrii biologici (analize – în special profilul lipidic)

– factori socio-economici (puterea de cumpărare şi accesul la anumite alimente), culturali şi religioşi (de exemplu, musulmanii nu mănâncă porc)

– preferinţe alimentare – se iau în considerare în special alimentele pe care pacientul NU le consumă dintr-un motiv sau altul (nu are niciun rost să impunem cuiva să mănânce un aliment care nu îi face plăcere, sau poate îi face rău); o dietă adaptată preferinţelor alimentare şi stilului de viaţă menţine pacientul motivat şi asigura succesul pe termen lung.

– corelaţia cu efortul fizic pe care îl depune

– obişnuinţe zilnice (adică stilul de viaţă personal) şi programul de lucru (regimul trebuie adaptat în funcţie de program şcolar, job, antrenamente etc)

– factorii individuali – vârstă, sexul, înălţimea

– gradul de motivaţie – pentru cineva lipsit de motivaţie ar putea fi un eşec total să îi restricţionăm complet alimentele care îi fac plăcere

Grupa de sânge nu este un criteriu de luat în seamă atunci când se alcătuieşte un regim alimentar personalizat.

Personalizarea se obţine stabilind un nivel caloric adecvat, un anumit raport între nutrienţi, un anumit număr de mese, anumite alimente, anumite cantităţi. Pacientul trebuie să aibă libertatea să facă o serie de alegeri, însă va respecta limitele impuse, bineînţeles dacă doreşte să obţină rezultate.

Trebuie înţeles că dietă personalizată înseamnă monitorizare pe termen lung şi adaptarea la orice modificare în stilul de viaţă.

Majoritatea oamenilor percepe noţiunea de dietă că fiind o perioada de înfometare şi frustrări. Nu e nevoie să recurgem la interdicţii alimentare drastice, ci se va ajusta cantitatea de alimente şi frecvenţa meselor.

Programele de alimentaţie bine conduse vizează învăţarea principiilor alimentare corecte, a manierei juste de combinare a alimentelor şi conştientizarea actului de alimentaţie. Aceste programe trebuie să fie simple, flexibile, uşor de aplicat şi să aibă la bază dovezi ştiinţifice.

Pacienţii inteligenţi înţeleg că doar comunicând cu specialistul pot să ajungă la soluţia optimă. Cei care vin cu idei preconcepute şi de fapt nu acceptă sugestiile de schimbare oferite de medic, nu au nicio şansă de reuşită.

O întrebare de final: este posibil că 2 persoane să primească acelaşi regim “personalizat” (şi să obţină rezultate)? Ei bine, da. Cu condiţia că cele 2 persoane să prezinte asemănări în privinţa parametrilor amintiţi mai sus (de exemplu, 2 bărbaţi cam de aceeaşi greutate, înălţime, vârstă, sedentari, fără patologie asociată, fără preferinţe alimentare specifice, cu stil de viaţă asemănător, având aceleaşi obiective pot primi acelaşi gen de regim; aplicarea şi dezvoltarea lui va constitui adevărată personalizare şi în mod normal se întâmplă pe durata unui program de monitorizare de luni de zile).

NU. Regimurile alimentare pe care le vei primi în cadrul programelor Superfit sunt scheme de alimentaţie cu indicaţii concrete (mese, alimente, gramaje, număr de calorii), reprezentând baza de la care pornești pentru a alcătui alimentaţia zilnică.

Regimurile “pe zile” nu numai că sunt depăşite, dar sunt şi dificil de urmat şi contraproductive. Ele obligă pacientul să devină sclavul unui program fix. În plus, după finalizarea unei astfel de “diete” pacientul constată că nu a învăţat nimic în privinţa alimentaţiei sănătoase şi se va întreba “şi acum ce trebuie să fac?”. De obicei, astfel de diete sunt urmate de o inevitabilă perioada de creştere în greutate.

Obiectivul principal este de a obişnui pacienţii cu o anumită abordare a alimentaţiei, care să poată fi menţinută pe termen lung, să devină o obişnuinţă şi să asigure menţinerea greutăţii normale tot restul vieţii.

NU. Calculul este deja realizat în cadrul regimurilor alimentare pe care le vei primi.

În medie, ritmul optim este de 0,5-1 kg pe săptămâna. Această este doar o medie, însă oamenii sunt foarte diferiţi unii de alţii. Este foarte posibil că 2 persoane aparent asemănătoare să slăbească într-un ritm total diferit. De asemenea, este foarte probabil să slăbești mai repede la început şi apoi ritmul să devină mai lent. Important este să existe continuitate în scăderea în greutate pe termen lung şi atingi în cele din urmă greutatea normală. De asemenea, este important să elimini grăsime, nu apă şi masă musculară, aşa cum se întâmplă în cazul dietelor drastice, sortite de la bun început eşecului. Programele Superfit sunt gândite în aşa fel încât să nu îți forţeze organismul în niciun fel, să îți inducă un ritm fiziologic al scăderii în greutate, ţinând cont de caracteristicile individuale, de stilul de viaţă, de preferinţele alimentare, de patologia asociată. Nu te vei înfometa şi nici nu te vei epuiza făcând efort fizic peste măsură.

Dacă ai atins greutatea normală vei primi indicaţiile finale pentru perioada de menţinere. Dacă încă mai trebuie să slăbești, îți poți prelungi abonamentul beneficiind de tarife preferenţiale sau poți să vii la consultaţiile de monitorizare oricând dorești, achitând preţul consultației. Am creat și programele de menținere, care presupun achitarea unui abonament cu consultații lunare, la un preț foarte bun.

În principiu, vei putea mânca aproape orice, însă ți se va explica faptul că nu toate alimentele sunt adecvate pentru a fi incluse într-un program destinat scăderii în greutate. Nu vei fi certat, nu vei primi interdicţii drastice şi în niciun caz nu te vei înfometa. Vei învaţa în schimb să faci alegeri sănătoase şi care se potrivesc profilului tău şi stilului de viaţă.

Urmareste acest video penru mai multe informatii despre cum controlezi pofta de dulce:

Suplimentele nutritive sunt opţionale, însă recomandările pe care le vei primi au rolul de a te ajuta să treci mai uşor peste perioada de scădere/creştere în greutate. Mâncarea naturală, sănătoasă rămâne baza regimului alimentar, iar suplimentele nutritive eventual vor completa, pentru a susţine organismul în această perioadă.

Perseverenţa / consecvenţa. Cu alte cuvinte sa aplici recomandarile si regulile pas cu pas, pe o perioada de timp suficient de lunga, chiar daca progresul pare uneori lent. Totusi acumularile de mici progrese conduc la obtinerea unui rezultat bun si durabil. Este opusul dorintei de a vedea rezultate rapide si spectaculoase, care de cele mai multe ori nu rezista mult timp.

Motivaţia. Dacă nu ești decis/a să faci o schimbare în stilul tău de viaţă, atunci şansele de eşec sunt foarte mari. Studiile arată că mai important decât orice este încrederea în reuşită, încrederea în sine şi în specialist. Dacă vii doar pentru a mai încerca încă o dietă, mai bine stai acastă (poți să trimiți banii prin poştă, nu ne supărăm :).

Probabil te aşteptai să îți spunem că pe locul 1 este dieta, însă studiile au mai arătat că metoda (tipul dietei) nu este atât de importantă pe cât am fost obişnuiţi să considerăm, ci motivaţia şi perseverenţa. Noi îți oferim o abordare coerentă, pe termen lung, adaptabilă, flexibiliă şi motivatoare. Dacă ești perseverent/a, atunci succesul va fi de partea ta.

Ceea ce urmărim noi nu este să îți dăm o simplă dietă şi apoi “la revedere”, ci să te ajutăm să îți schimbi stilul de viaţă – singura cale ce te poate ajuta să îți recâştigi greutatea normală, să devii mai sănătos şi să poți menţine pe termen lung aceste lucruri. Nu ne interesează să ţii o dietă (în accepţiunea clasică – azi o salată, mâine un ou, poimâine trei măsline etc), ci să înveți principiile de baza, să îți schimbi obiceiurile alimentare nocive cu unele sănătoase, să devii activ fizic. Bineînţeles, vei primi şi indicaţii concrete, nu doar o banală lista cu “alimente interzise, alimente recomandate”.

Dacă în cazul altora a funcţionat fără probleme această abordare, atunci nu există niciun motiv să nu funcţioneze şi în cazul tău.

Nici pe departe. “Secretele” abordării noastre se găsesc în toate tratatele serioase de nutriţie și medicină. Noi doar le aplicăm, adaptându-le la nevoile pacienţilor. Nu există o dietă standard. Tocmai de aceea e nevoie să vii mai întâi la o consultaţie de evaluare, pentru a constata împreună ce probleme şi nevoi ai, pentru ca apoi să găsim soluţia optimă. Această soluţie poate funcţiona pe termen lung sau poate fi nevoie să fie ajustată periodic, tocmai de aceea te invităm să vii la consultaţiile de monitorizare.

Da, este alegerea ta. De asemenea, poți veni doar la o singură consultaţie pentru a obţine consiliere într-o anumită problemă (cum ar fi utilizarea suplimentelor nutritive, verificarea unei diete pe care deja o urmezi, o analiză a compoziţiei corporale, investigații fiziologice etc.). Totuşi, trebuie să ai în vedere faptul că programele pe termen lung sunt mult mai eficiente atunci când vine vorba de transformări durabile.

Cântărirea pur şi simplu nu ne poate arată cu acurateţe ce modificări se produc în corpul dvs. Obiectivul celor care vor să scadă în greutate este să scape de grăsime şi să menţină masă musculară, iar în cazul celor care vor să crească în greutate este să acumuleze masă musculară, fără însă a se acoperi cu grăsime. Analizorul compoziţiei corporale, un echipament computerizat performant ne poate arată exact aceste elemente şi în acest fel putem să tragem o concluzie clară şi să luăm decizii terapeutice corecte.

Determinarea compozitiei corporale este utila pentru aprecierea corecta a starii de nutritie si elaborarea unor indicatii terapeutice adecvate. Incepand de la varsta adulta, procentul de tesut muscular scade si procentul de tesut adipos creste. Chiar indivizii care au o greutate normala (dupa IMC) si o mentin asa, cu timpul vor pierde din tesutul muscular si vor adauga tesut adipos, in special datorita stilului de viata sedentar si exceselor alimentare.

Analiza compozitiei corporale permite monitorizarea efectelor exercitiilor fizice si/sau dietei asupra masei active si tesutului adipos. Persoanele care scad in greutate printr-un regim alimentar restrictiv pierd la fel de multa, sau chiar mai multa, masa activa decat grasime. Alteori, desi se asociaza dieta si exercitiul fizic, greutatea corporala nu se modifica imediat, insa se constata modificari ale compozitiei corporale – in sensul scaderii tesutului adipos si cresterii masei active. Beneficiul adus de exercitiul fizic asociat dietei pentru scaderea in greutate este reprezentat de mentinerea masei active si scaderea tesutului adipos. Scaderea corecta in greutate trebuie facuta prin asocierea exercitiului fizic cu o dieta corespunzatoare (in nici un caz prin infometare), si sub controlul periodic al compozitiei corporale (procentul de tesut adipos).

MASA DE GRASIME SI MASA MUSCULARA

Conform modelului cu doua componente, corpul uman este compus din masa grasa si masa non-grasa. Masa grasa este alcatuita din grasimile esentiale (din maduva oaselor, inima, plamani, ficat, splina, rinichi, sistemul nervos central) si grasimile de depozit (acumulate in tesutul adipos, localizat in jurul organelor si subcutanat).

Raportul dintre tesutul adipos subcutanat si grasimea interna nu este acelasi pentru toti indivizii si poate varia de-a lungul vietii. Masa slaba reprezinta greutatea muschilor, oaselor, ligamentelor, tendoanelor, organelor interne, dintilor. Din aceasta masa slaba (masa activa), componenta care inregistreaza cele mai mari variatii este tesutul muscular (masa musculara). Masa activa este cea care realizeaza efortul, iar tesutul adipos in exces are efecte negative asupra sanatatii.

Un anumit procent de tesut adipos este absolut necesar pentru mentinerea sanatatii. Lipidele esentiale sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului, iar femeile au un procent mai mare de lipide esentiale decat barbatii.

Cantitatea tesutului adipos din organism e data de numarul si dimensiunile celulelor adipoase. Cresterea tesutului adipos se poate face fie pe seama cresterii numarului de adipocite (crestere hiperplastica), fie pe seama cresterii dimensiunilor celulelor adipoase, prin acumulare de lipide intracelular (crestere hipertrofica). Cresterea hiperplastica este caracteristica copilariei, perioadei prepubertare si pubertare, iar celulele adipoase odata formate persista de-a lungul vietii. Cresterea numarului de adipocite in copilarie are consecinte negative pe termen lung.

Valorile normale ale procentului de grasime:

Barbati: 12-18 % (10-25 %)

Femei: 16-25% (18-30 %)

GRASIMEA VISCERALA

Grasimea viscerala este acea grasime care se afla in interiorul cavitatii abdominale si inconjoara organele vitale din zona trunchiului (abdomenului). Cercetarile au demonstrat ca chiar daca greutatea si grasimea viscerala raman constante, pe masura ce imbatraniti se modifica modul de distribuire a grasimii, dispunandu-se mai ales in zona trunchiului. In cazul femeilor, acest proces apare in special dupa menopauza. Mentinerea unor valori normale ale grasimii viscerale va va feri de anumite boli cum sunt cele cardiace, hipertensiunea arteriala si diabetul de tip 2.

Rating 1 – 12: Aveti o valoare normala a grasimii viscerale. Continuati monitorizarea acestui nivel pentru a va asigura ca va mentineti in marja care indica starea de sanatate.

Rating 13 – 59: Aveti grasime viscerala in exces. Luati in considerare efectuarea de schimbari ale modului dvs. de viata de genul dietei si exercitiilor fizice.

PROCENTUL DE APA

Procentajul de apa reprezinta cantitatea totala de lichide din corpul unei persoane exprimata ca procent din greutatea totala. Apa joaca un rol vital in multe din procesele din organism si se regaseste in fiecare celula, tesut sau organ. Mentinerea procentului optim de apa va asigura functionarea eficienta a corpului si reduce riscul dezvoltarii problemelor de sanatate.

Nivelul de apa fluctueaza in mod natural in timpul zilei si al noptii. Corpul dvs. tinde sa se deshidrateze dupa un somn prelungit. De asemenea, exista diferente in modul de distribuire a lichidelor in corp in timpul zilei si in timpul noptii. Consumul de mese copioase, de alcool, menstruatia, boala, exercitiile fizice si imbaierea pot determina variatii ale nivelului de hidratare. Rezultatul privind procentul de apa ar trebui sa constituie un ghid si sa fie urmarit pe termen lung.

Consumul unei cantitati foarte mari de apa nu va determina schimbarea instantanee a nivelului de hidratare. De fapt, va creste greutatea totala. De aceea, se recomanda monitorizarea tuturor parametrilor de-a lungul timpului pentru a sesiza la timp orice schimbare. Fiecare individ are o masa hidrica fluctuanta, dar exista anumite marje care indica starea de sanatate:

Femei: 45-60%

Barbati: 50-65%

Nota: Cantitatea totala de apa tinde sa scada pe masura ce creste masa de grasime. O persoana care are un procent ridicat de grasime va avea un procent de apa sub valorile normale. Pe masura ce se pierde din grasimea corporala, ar trebui sa se revina la normal cu procentajul de apa.

Noi îți vom recomanda să faci sport, dar acceptăm şi varianta în care nu dorești să mergi pe această cale.

Se poate slabi şi fără sport, însă rezultatele nu sunt la fel de bune şi nici atât de durabile că atunci când asociezi şi activitatea fizică la programul de scădere în greutate.

În primul rând trebuie spus că nu vei începe de la momentul zero cu antrenamente, în special dacă nu ai mai făcut niciodată sau de mult timp sport. În schimb vei începe prin a te mişca – adică mers pe jos, urcat scări, activităţi în aer liber. Ulterior poți creşte gradul de intensitate şi durata efortului. Poți opta pentru orice formă de activitate fizică dorești. Nu este obligatoriu să mergi la sală sau să alergi în parc, dacă aceste lucruri nu îți fac plăcere. Împreună vom găsi soluţia cea mai potrivită pentru nevoile tale.

Da, avem program de antrenament si kinetoterapie, care se desfasoara sub indrumarea specialistilor nostri. Afla aici mai multe detalii: https://www.superfit.ro/kinetoterapie-fitness-medical-bucuresti/