Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi – servită simplă, cu lapte sau frișcă, concentrată sau slabă. Pe lângă gustul și mirosul atât de îmbietoare, cafeaua este apreciată și datorită cofeinei, substanță care dă energie și ajută la concentrare.
Uneori, plăcerea de a savura o cafea bună intră în conflict cu dorința (sau nevoia) de a dormi. În plus, cofeina ne poate face să fim agitați, astfel că multe persoane apelează la versiunea decofeinizată. Este aceasta o alegere bună sau mai bine rămânem la cafeaua obișnuită?
Cafeaua decofeinizată este cafeaua obținută din boabe de cafea din care s-a eliminat cofeina. Există mai multe metode de a face acest lucru: cu ajutorul apei, cu solvenți organici, dioxid de carbon sau filtre cu cărbuni. Boabele trec prin procesul de decofeinizare înainte să fie prăjite și măcinate, astfel că valoarea nutrițională a cafelei rămâne relativ aceeași, cu excepția conținutului de cofeină. Cu toate acestea, gustul și mirosul devin mai puțin pregnante, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda folosită.
În primul rând, e important de menționat că o cafea decofeinizată nu este în totalitate fără cofeină. În general, o ceașcă de cafea decofeinizată conține aproximativ 3 mg de cofeină, dar unele studii au arătat că poate ajunge și până la 7 mg. Totuși, este foarte puțin în comparație cu 70-140 mg de cafeină/ ceașcă pentru o cafea obișnuită. Conținutul de cofeină variază în funcție de sortimentul de boabe folosite, de metoda de procesare și preparare.
În al doilea rând, în ceea ce privește conținutul de antioxidanți, cafeaua decofeinizată se apropie de cea clasică, acesta putând fi cu până la 15% mai scăzut. Pierderea unor mici cantități de antioxidanți apare în urma procesului de decofeinizare.
Ca nutrienți, o ceașcă de cafea decofeinizată oferă 2,4% din doza zilnică recomandată de magneziu, 4,8% de potasiu și 2,5% de vitamina B3, care, deși par cantități mici, se adună în cazul unui consum de 2-3 cești pe zi.
În comparație cu cafeaua clasică, cea decofeinizată își pierde efectele energizante asociate cofeinei, astfel că nu mai influențează funcțiile mentale, memoria, timpul de reacție sau performanțele sportive.
Când să alegi cafeaua decofeinizată
Toleranța la cofeină diferă foarte mult de la individ la individ. Unii s-ar putea să nu mai doarmă de la o singură ceașcă de cafea, în timp ce alții pot bea multe căni fără mari probleme. Recomandarea generală este de maxim 3-4 cești de cafea sau 400 mg de cofeină pe zi.
Excesul de cofeină duce la creșterea tensiunii, ceea ce poate mări riscul de boli cardiovasculare. În plus, cantitățile exagerate pot afecta sistemul nervos central, cauzând neliniște, probleme digestive, aritmii cardiace sau probleme de somn la persoanele mai sensibile.
Așadar, dacă ai observat că ai o sensibilitate ridicată la cofeină și nu te poți odihni bine, consumă mai puțină cafea sau alege varianta decofeinizată. Infuziile de plante fără cofeină pot fi o alternativă bună, cum este, de exemplu, ceaiul roobios. Atenția la ceaiurile negre sau verzi! Și acestea conțin o cantitate semnificativă de cofeină, în funcție de sortiment, deși de obicei mai puțină decât o cafea, dacă ne raportăm la o ceașcă de băutură preparată. De exemplu, o ceașcă de 230 ml de ceai verde conține, în medie, 30-35 mg de cofeină, în timp ce una de ceai negru are între 47 și 90 mg.
Alte categorii de persoane în cazul cărora se recomandă un consum redus de cofeină sunt femeile însărcinate sau care alăptează, copiii, adolescenți și cei cu anxietate. De asemenea, persoanele care iau medicamente ce interacționează cu cofeina s-ar putea să aibă nevoie de o reducere a cantității consumate.
Dacă nu vrei să renunți totuși la cafeaua cu cofeină, iată ce poți face ca să te bucuri de această băutură delicioasă fără să-ți pui în pericol sănătatea:
- Redu cantitatea de cafea consumată zilnic. Este cel mai simplu sfat. Cafeaua nu este nocivă dacă nu depășești doza recomandată de 2,5 mg per kg corp. Având în vedere că o ceașcă de cafea conține cam 95 mg de cofeină, asta înseamnă cam 2 cești pe zi pentru o persoană de 80 kg. Totuși, chiar și o cantitate mai mare de cofeină, de 400 – 600 mg pe zi, nu a fost asociată cu efecte adverse la majoritatea oamenilor.
- Evită cofeina începând cu după-amiaza. În general, dacă bei cafea până pe la orele 14:00-15:00 nu ar trebui să ai probleme cu somnul, însă acest interval depinde de sensibilitatea fiecărei persoane. După consum, cofeina este absorbită în stomac și în intestinul subțire și apoi se răspândește în corp, ajungând inclusiv la creier. Cele mai puternice efecte se înregistrează la 30-45 de minute după ce este băută și scad treptat, cofeina fiind metabolizată în ficat, astfel că 8-10 ore mai târziu rămân doar cantități mici. Eventual, poți alege forma decofeinizată dacă vrei să te bucuri mai târziu de o ceașcă de cafea.
- Bucură-te de o cafea bună. Alege un sortiment de calitate (de origine – “single origin”) din care să consumi mai puțin, în detrimentul cafelelor de la tonomate, adesea de o calitate îndoielnică.
Indiferent de varianta de cafea aleasă, nu pune prea mult zahăr și ai grijă la sortimentele „desert”, cu multă frișcă și siropuri. Ține cont că în cazul lor conținutul caloric poate ajunge și la 300-500 kcal.
Concluzia
Cafeaua decofeinizată poate fi o alternativă optimă pentru cei mai sensibili la cofeină sau care au probleme cu somnul. Totuși, nu trebuie să renunți de tot la cafeaua cu cofeină dacă îți place, ci doar să înveți să o incluzi în alimentația ta în limite sănătoase, astfel încât să te bucuri deopotrivă de aroma și de beneficiile ei.
Surse: health.harvard.edu, healthline.com, medicalnewstoday.com
Pingback: Ce să mănânci ca să adormi ușor | Centrul Medical Superfit