8 mituri despre slăbit

8 mituri despre slăbit

Internetul abundă în principii și trucuri de slăbit. Deși pot avea un sâmbure de adevăr, mare parte sunt, în realitate, mituri fără suport științific, care promovează comportamente nesănătoase în relația cu mâncarea și propriul corp. Iată 8 dintre cele mai frecvente mituri despre slăbire și adevărul din spatele lor:

  1. Grăsimile trebuie eliminate din dietă

“Grăsimile îngrașă, deci dacă vrei să slăbești ar trebui să le scoți din dietă.” Pare logic, nu? În realitate, lucrurile sunt mai nuanțate. Este adevărat că grăsimile au 9 kcal/gram (în timp ce carbohidrații și proteinele au, fiecare 4 kcal/gram), astfel că vin din start cu o densitate calorică mai mare. Însă asta nu înseamnă că ar trebui eliminate complet din alimentație, deoarece sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului și absorbția nutrienților.

Deși în teorie pare că produsele low-fat sunt mai bune decât cele cu conținut mai mare de grăsime, în practică nu e întotdeauna așa. De exemplu, chiar dacă lactatele degresate au mai puține calorii față de cele integrale, acestea din urmă au avantajul că oferă senzație mai mare de sațietate. Adesea, produsele cu conținut redus de grăsimi au alte ingrediente pentru a compensa gustul, cum ar fi zahăr sau sare, iar rezultatul s-ar putea să nu fie tocmai sărac în calorii. 

Ca să slăbești, redu cantitatea de grăsimi din alimentație și alege preponderent grăsimile polinesaturate și mononesaturate, ca avocado, ulei de măsline, nuci, semințe, somon etc.

Alimentul X slăbește / alimentul Y îngrașă

Înlocuiește X și Y cu absolut orice aliment îți trece prin minte și obții unul dintre cele mai celebre mituri de slăbire. Internetul este plin de liste cu alimente care ard calorii și accelerează metabolismul sau, dimpotrivă, cu „dușmani periculoși” pentru dietă.

În realitate, nu putem spune despre un aliment că îngrașă sau slăbește pur și simplu, deoarece contează cantitatea și frecvența cu care este consumat. Chiar și un produs caloric, ca de exemplu untul de arahide (aprox. 600 kcal/ 100g), poate fi inclus în dietă într-o cantitate rezonabilă, păstrând deficitul caloric necesar slăbirii. O porție de cartofi prăjiți o dată la 2 săptămâni nu o să te îngrașe, dacă în general ai o alimentație echilibrată.

  1. Nu ai voie să mănânci zahăr

Printre primele măsuri pe care le iau cei care vor să slăbească este să elimine dulciurile din dietă. Zahărul a devenit o prezență obișnuită inclusiv în multe produse sărate, ca pâine, sosuri, conserve etc., deci dacă nu citim eticheta poate nici nu ne dăm seama că e acolo. Consumul ridicat de zahăr a fost legat de un risc mai mare de diabet, obezitate și boli cardiovasculare, deci este bine să ai grijă la cât mănânci. Cantitatea maximă recomandată zilnic este 38 g (9 lingurițe de zahăr), în cazul bărbaților și 25 g (6 lingurițe de zahăr), în cazul femeilor. 

Totuși, o persoană sănătoasă nu are nevoie să excludă de tot zahărul din alimentație nici când vrea să slăbească. Te poți bucura din când în când de prăjitura preferată sau de o bucățică de ciocolată fără probleme.

  1. Te îngrași dacă mănânci după ora 18:00

Mâncatul seara pare a fi un obicei problematic dacă vrei să slăbești, iar multe persoane preferă să renunțe de tot la cină sau cel puțin la a mânca după o anumită oră. Există studii care arată că alimentele sunt procesate diferit în funcție de ora la care sunt consumate datorită ritmului circadian. Deși sincronizarea acestuia cu programul de mese are beneficii pentru sănătate, impactul asupra slăbitului nu este semnificativ. 

Ca idee generală, este bine să mănânci cu 2-3 ore înainte de somn, iar alimentele consumate să se digere mai ușor. Altfel, dacă mergi la culcare la ora 23:00 și iei ultima masă la ora 17:00, s-ar putea ca între timp să ți se facă foame și să dai iama prin frigider la miezul nopții.

  1. Trebuie să urmezi o dietă strictă

Pentru unele persoane, a fi la dietă înseamnă a face foamea și a urma un set de reguli stricte, fie prin reducerea exagerată a numărului de calorii și/ sau prin renunțarea totală la anumite alimente/ categorii de alimente. În practică, o astfel de dietă este greu de respectat pe termen lung, produce frustrare și, în final, eșuează. Vezi 5 motive pentru care nu e bine să ții diete restrictive.

O dietă realistă și sănătoasă promovează varietatea alimentelor și poate fi ținută mai mult timp, fără să te simți privat de plăcerea de a mânca.

  1. Carbohidrații îngrașă 

La fel ca grăsimile, carbohidrații joacă “rolul negativ” în multe diete. Sunt studii care arată beneficiile regimurilor low carb și este adevărat că proteinele oferă un grad ridicat de sațietate, deci ajută la gestionarea apetitului când vrei să slăbești. Însă nu trebuie să-i excluzi din alimentație sau să te temi de ei, ci doar să-i alegi cu grijă.

Carbohidrații nu sunt toți la fel. E o diferență de calorii și nutrienți dacă vom compara un corn cu ciocolată și un măr, de exemplu. Carbohidrații nerafinați, bogați în fibre sunt importanți pentru sănătate și îi poți servi la mesele tale zilnice: fructe, legume, cartofi, cereale integrale, orez, paste etc. 

  1. Fructele au zahăr și trebuie evitate

Fructele proaspete au o valoare nutritivă ridicată și sunt o alegere excelentă ca gustare. Pe lângă zahărul prezent în mod natural, ele conțin fibre, apă, vitamine, minerale și antioxidanți, fiind în general destul de sărace în calorii. Desigur, nu trebuie să exagerezi și să consumi 1 kg de banane zilnic, însă le poți include fără griji în alimentație, chiar dacă vrei să scazi în greutate. Află mai multe despre zahărul din fructe din acest articol.

  1. Poți să slăbești eficient cu ceaiuri sau pastile

Există multe produse care promit că te scapă de grăsime, că vei avea un abdomen bine definit și o talie de invidiat. Toate astea, într-un timp record, fără vreo implicare din partea ta. 

Fie că sunt ceaiuri, pastile, batoane sau shake-uri, suplimentele de slăbit nu produc o slăbire sănătoasă, care să dureze în timp, independent de ce mănânci și câtă mișcare faci. Nu au suport științific și pot fi chiar periculoase pentru sănătate. 


Ca regulă de bază, moderația este cheia când vrei să slăbești (și nu numai). Dietele foarte restrictive, produsele care slăbesc miraculos sau principiile extreme nu îți vor aduce beneficii pentru siluetă și nici pentru sănătatea ta fizică sau mentală.

Dacă ai nevoie de un plan alimentar de slăbit echilibrat, te așteptăm la Superfit!

 

Loading




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe