Deși sărbătorile de iarnă sunt despre bucurie, stresul și aglomerația le pot transforma într-o perioadă agitată, de care nu profităm așa cum ne-am dori. În loc de odihnă și timp de calitate alături de persoanele dragi, ne lăsăm furați de presiunea perfecțiunii, uitând să fim recunoscători pentru ce avem. Sperăm să-ți fie de folos aceste 7 idei, ca să-ți pregătești un Crăciun pe placul tău.
- Cumpără cadouri din timp
Fă o listă cu oamenii cărora vrei să le oferi un cadou, notează câteva idei pentru fiecare și apoi achiziționează din timp produsele/ serviciile respective. Cumpărăturile online te pot scuti de timpul pierdut prin magazine și de înghesuiala din centrele comercile.
Dacă ai prieteni pasionați de mișcare, oferă-le un cadou “activ”. La Centrul Superfit avem reduceri la serviciile pentru sportivi – testări, nutriție și antrenamente, iar beneficiarul poate profita de cadou chiar și anul viitor, până în luna mai, inclusiv.
- Relaxează-te offline
Mai puțin timp petrecut pe rețelele sociale nu doar că te va scuti de comparațiile automate cu sărbătorile altora, dar vei putea să fii mai prezent și atent la ceea ce faci. Schimbă ecranele pe chipuri reale, ascultă-i cu atenție pe cei cu care vorbești și bucură-te de activități care să te destindă: boardgames, plimbări, dans, citit, desfăcut cadouri, gătit etc.
- Bucură-te de mâncare, dar și de companie
O dietă foarte restrictivă de sărbători, prin care îți propui să nu te atingi de nimic de pe masa de Crăciun, îți va crea multe frustrări (plus că s-ar putea să mănânci dublu zilele următoare). Renunță să etichetezi alimentele ca “bune” sau „rele”; alege ce-ți place de pe masa de Crăciun, dar cu moderație și nu totul de-odată, într-o singură zi. Acordă atenție măncărurilor și simte-le gustul pe îndelete. Mâncarea nu ar trebui să fie antidot pentru plictiseală, tristețe sau furie, ci doar o „felie” din atmosfera sărbătorilor, un pretext de a te bucura de compania plăcută a celor din jur.
- Nu uita de mișcare
După ce ți-ai delectat papilele gustative, o plimbare în aer liber este un prilej bun de a petrece timp cu familia, dar și de a face mișcare. Desigur, mai sunt și alte variante ca să-ți menții stilul de viață activ pe durata sărbătorilor: mersul la patinoar, bulgăreala, alergarea, sala de fitness, înotul sau sporturile de iarnă – pentru aceia care își petrec sărbătorile la munte. Cei foarte comozi pot să-și ia liniștiți doza de mișcare chiar și în confortul locuinței, prin diferite exerciții fizice simple, pilates sau yoga.
- Fă mai puține lucruri
Inclusiv de sărbători ne punem pe listă o grămadă de activități, de la vizite, ieșiri, întâlniri, până la excursii sau cumpărat cadouri. Sigur că vrei să le faci pe plac rudelor și prietenilor, însă mai spune și “nu” din când în când, dacă ți se pare că te-ai aglomera prea mult sau pur și simplu nu-ți dorești experiența respectivă. În cazul în care nu se poate, măcar negociază condiții mai avantajoase 🙂
- Găsește alternative la ce te deranjează
Ce te obosește cel mai tare în perioada sărbătorilor? Alături de familie sau prieteni, caută soluții pentru a “îndulci” situația. Nu te aștepta ca lucrurile să se schimbe peste noapte la 180 de grade, ci încearcă să îmbunătățești măcar un pic faptul respectiv. De exemplu, mai puțin timp alocat pentru vizite, o petrecere într-un alt loc decât de obicei, o vacanță de 2 zile în loc de 4 etc.
- Renunță la perfecțiune
Nu uita că indiferent cât de mult de pregătești sau de planurile pe care ți le faci, e imposibil să controlezi totul, întotdeauna. Lasă deoparte așteptările inspirate din pozele de pe Instagram/ Facebook/ Pinterest și acceptă că s-ar putea să fie lucruri care să nu meargă așa cum ți-ai dori. Și e ok. Unii s-ar putea să fie nemulțumiți de cadourile primite (sau nemulțumiți, pur și simplu), e posibil ca mașina să-ți facă o surpriză neplăcută când ești pe drum spre munte sau să uiți să inviți pe cineva la masa de Crăciun. Se mai întâmplă. Peste ani, întâmplările ce par acum o adevărată tragedie se vor transforma în amintiri de care poate te vei amuza.