Semințe acoperite cu pulpă roșie, crocantă, dulce-acrișoară, învelite într-o coajă dură, care te poate pune în dificultate. O colecție de rubine, ascunse ca într-un seif. Vorbim despre rodie, un fruct exotic pe care multă lume îl evită, pentru că e de nevoie de răbdare dacă vrei să desprinzi semințele gustoase fără ca bucătăria să semene cu o scenă a crimei. Partea bună? Există metode de curățare care pot împiedica dezastrul.
Însă astăzi ne vom concentra la început pe bonusurile pentru sănătate aduse de aceste mici semințe, iar curățarea și servirea le vom lăsa pentru final.
Rodia, Punica granatum pe numele oficial, este o plantă longevivă, tolerantă la secetă, care preferă zonele aride și semiaride. Arborii de rodie sunt cultivați pe scară largă în Iran, India, Turcia, Egipt, Tunisia, Spania și Maroc. Desigur, fructele de rodie se găsesc și în supermarketurile de pe la noi, mai tot timpul anului.
Pentru curioși, o rodie are aproximativ 600-800 de semințe; numărul lor variază în funcție de mărimea fructului. Poate de aceea, rodia este simbol pentru fertilitate, prosperitate și abundență. Și are inclusiv o abundență de beneficii pentru sănătate.
Iată 7 beneficii ale rodiei:
-
Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți
Rodia conține vitamina C, folat, magneziu, fosfor, potasiu, fiind și o sursă bună de fibre. Rodiile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi, susținând astfel sănătatea generală și prevenind bolile. Ține cont că, dacă este servită sub formă de suc, nutrienții sunt în cantitate mai mică.
-
Slab calorică
Dacă vrei să slăbești, poți să folosești fără probleme semințele de rodie în diferite preparate sau ca gustare, deoarece au un număr redus de calorii. Partea comestibilă a rodiei, adică semințele, sunt formate din 78% apă, 19% carbohidrați, 2% proteine și 1% grăsimi. O rodie medie de 200 g are aproximativ 120-150 kcal, valoare care diferă în funcție de cât de copt este fructul.
-
Poate preveni inflamația
Inflamația cronică vine cu un risc crescut pentru multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Consumul de rodie sau suc de rodie poate ajuta la prevenirea inflamației asociate cu aceste boli cronice.
-
Este benefică pentru digestie
Rodiile sunt bogate în fibre alimentare, care pot ajuta la digestie. În plus, se știe că polifenolii reduc inflamația, ceea ce ar putea îmbunătăți, de asemenea, sănătatea gastrointestinală. Studiile efectuate pe oameni sugerează beneficii ale consumului de rodie pentru persoanele care suferă de colită ulceroasă.
-
Poate susține performanța sportivă
Unele studii sugerează că anumiți compuși prezenți în rodie pot ajuta la îmbunătățirea performanței în exercițiile fizice și la refacerea după efort. Conform unei cercetări din 2019, cicliștii antrenați care au consumat rodie au ajuns mai târziu la punctul de epuizare în comparație cu cei care nu consumaseră.
-
Poate fi de folos pentru sănătatea urinară
O serie de cercetări, inclusiv pe subiecți umani, au arătat că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării pietrelor la rinichi. Studii pe animale au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reglarea concentrației de oxalați, calciu și fosfați din sânge, care sunt componente ale pietrelor la rinichi, însă este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect.
Poate ajuta la reglarea glicemiei
Rodia conține zaharuri naturale, dar și o cantitate mare de apă, astfel că persoanele cu diabet le pot consuma cu moderație, după consultarea medicului. Există studii care arată că anumiți compuși din rodie pot ajuta persoanele cu diabet tip 2 să-și reducă glicemia a jeun, adică pe nemâncate. Alte cercetări sugerează un efect protector și în cazul sindromului metabolic.
Alte potențiale beneficii care se studiază sunt de protecție a sănătății cardiovasculare, reducerea riscului unor tipuri de cancere, boala Alzheimer, boli inflamatorii, artrită etc.
Cum se curăță rodia
Există mai multe metode de curățare a rodiei, astfel încât să eviți un dezastru în bucătărie. Iată una dintre acestea:
- Cu un cuțit, taie sub forma unui capac coaja din partea de sus a fructului, unde este codița. Atenție, taie doar coaja la suprafață, nu trebuie să se desprindă cu totul.
- Scoate capacul format doar din coajă, desprinzând ușor marginile cu degetele.
- Acum poți vedea segmentele rodiei. Urmând liniile naturale ale acesteia, taie coaja aproape până jos.
- Deschide rodia cu mâinile, separând segmentele tăiate.
- Poți scufunda bucățile într-un bol cu apă, ca să previi ca sucul să sară peste tot.
- Cu mâinile, separă semințele de coajă și de pielița albă interioară.
- Scoate semințele și scurge-le de apă. Sunt gata de folosit imediat sau le poți păstra într-un recipient la frigider.
Cum se folosesc semințele de rodie
- Le poți mânca pur și simplu, pe post de gustare
- Pentru a decora prăjituri și tarte
- Alături de iaurt, cereale, nuci și miere
- În salate de fructe, de ex. cu mere, pere, ananas, banane, struguri etc.
- În salate de legume, de ex. alături de verdețuri, brânză, nuci și semințe
- Se poate face și gem
- La hummus
- În cocktail-uri
- Prin presare, se obține un suc delicios sau un sirop ce poate fi diluat
Pe scurt
Rodia poate contribui la prevenirea sau tratarea diverșilor factori de risc pentru sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol crescut, stres oxidativ, hiperglicemie și inflamație.
Sperăm că ți-am făcut poftă și că îți va fi mai ușor să introduci rodia în alimentația ta, dacă vrei să te bucuri de un complex de vitamine, minerale și antioxidanți.
Surse: verywellfit.com, healthline.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov