Pentru multe persoane, grăsimea este ceva rău, neplăcut, mai ales când vine vorba de propriul corp.
Grăsimea poate produce respingere, te face să nu mai încapi în pantalonii preferați sau să-ți fie jenă să mergi la plajă. Totuși, ea este absolut necesară bunei funcționări a organismului – corpul face rezerve de grăsime chiar și în cazuri de foame extremă.
Iată 3 lucruri esențiale pe care e bine să le cunoști despre grăsimea din organism:
- Grăsimea influențează nu doar estetica, ci mai ales sănătatea.
Un strat prea “generos” de grăsime abdominală crește riscul anumitor afecțiuni, cum ar fi sindrom metabolic, hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet tip 2 și unele tipuri de cancer.
Multe persoane vor să slăbească pur și simplu pentru a arăta bine (ceea ce nu este nimic rău), însă pierd din vedere că metoda prin care o fac ar trebui să fie una sănătoasă. Ideal, a slăbi înseamnă să scapi mai ales de grăsime, nu doar de kilograme, la modul general, care pot include și masă musculară.
- Grăsimea nu este rea de la sine; excesul o face periculoasă.
Așa cum am spus deja, grăsimea corporală are rolul ei bine definit, fiind esențială pentru a menține temperatura corpului și a proteja articulațiile și organele interne. O cantitate prea mică de grăsime corporală poate duce la apariția osteoporozei la vârste înaintate, poate cauza cicluri menstruale neregulate la femei și chiar infertilitate.
Mai ales sportivele cu nivel foarte ridicat al efortului fizic și procent redus al grăsimii corporale se pot confrunta cu disfuncții menstruale, care în timp atrag după sine și probleme grave precum instalarea precoce a osteoporozei, cu risc crescut de apariție a fracturilor de stres.
- Nu toată grăsimea este la fel.
Grăsimea corporală poate fi împărțită în două categorii: grăsimea esențială și grăsimea depozitată.
- Grăsimea esențială se referă la grăsimea prezentă în măduva osoasă, țesutul osos și organe. Nu este disponibilă ca rezervă energetică, însă este o componentă importantă în cadrul unor funcții biologice normale, astfel că trebuie menținută în anumite limite: 3% din greutatea corpului la bărbați și 12% la femei. Valoarea mai mare în cazul acestora are legătură cu funcțiile hormonale și cu capacitatea de a susține o sarcină.
- Grăsimea din depozite este rezerva de energie care se acumulează în mod special ca țesut adipos subcutanat și visceral (în interiorul cavității abdominale și toracice). Reprezintă în jur de 12% din greutatea corporală totală în cazul bărbaților și 25% pentru femei.
Procentele ideale de grăsime corporală
Iată care sunt procentele considerate optime în cazul grăsimii corporale, pentru bărbați și femei, în funcție de vârstă și activitate fizică.
*Potrivit American Council on Exercise
Cum afli care este procentul tău de grăsime corporală?
La Centrul nostru îl poți măsura prin metode precise și sigure, care îți vor da un punct de plecare pentru un eventual program de pierdere/ creștere în greutate sau de dezvoltare a masei musculare, dacă vrei să faci „pătrățele”. În plus, cunoscând cantitatea și tipul de grăsime din organismul tău, poți afla dacă ești predispus(ă) la anumite boli.
La centrul nostru folosim adipometria cu ultrasunete și analiza impedanței bioelectrice (BIA) pentru a evalua procentele de grăsime corporală (dar și de masă musculară și osoasă).
Programează-te acum pentru o consultație!
Pingback: Cum să ai un abdomen cu “pătrățele” | Centrul Medical Superfit